Top deset muzeja bajki

Postoje mnoge liste nevjerojatnih muzeja i muzejskih centara različitih tematika i pristupa čije izložbe vrijedi istražiti. U novije vrijeme izložbe bivaju prilagođene tehnološkom napretku i tako pristupačnije i zanimljivije modernom čovjeku.

Kako priče i bajke zauzimaju vrlo važnu ulogu u psihološkom razvoju djeteta, tako i one bivaju ukorijenjene u stalne izložbe posvećene njima i autorima na moderan, inovativan način.

Kako se 18. svibnja obilježava Međunarodni dan muzeja, kada muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju, tako u svibnju donosimo našu listu top deset muzeja posvećenih pričama i bajkama, odnosno stalnim izložbama posvećenima malim, ali i velikim zaljubljenicima u priče i bajke.

 

1. Ivanina kuća bajke (Ogulin, Hrvatska)

Naravno da će na prvom mjestu biti naš jedinstven u svijetu multimedijalni i interaktivni centar za posjetitelje koji slavi bajke i svekoliko bajkovito stvaralaštvo. Djelujući na principima znanja, kreativnosti i upotrebi novih tehnologija, Ivanina kuća bajke predstavlja bajke najznačajnije hrvatske spisateljice bajki, Ivane Brlić-Mažuranić, rođene u Ogulinu 1874. godine, kao i bajke brojnih drugih hrvatskih i svjetskih bajkopisaca.

Naša stalna izložba omogućuje slušanje i čitanje bajki i priča, istraživanje o Ivani, najpoznatijim europskim bajkopiscima, bajkama općenito te svemu onom što se u bajkama javlja. Bajkovita biblioteka okuplja domaća i strana izdanja bajki, a čuvamo i prvo izdanje Priča iz davnine iz 1916. godine. U kreativnoj sobi održavamo 18 kreativnih i edukativnih radionica, a provodimo i Nastavni sat s Ivanom, projekt za koji smo dobili pismo preporuke Ministarstva znanosti i obrazovanja. Uz brojne projekte i povremene izložbe u Kući, osmišljavamo i provodimo brojne projekte dostupne online.

A najvažnije, Ivanina kuća bajke namijenjena je koliko djeci, toliko i odraslima. Ne vjerujete nam?! Posjetite nas i uvjerite se sami!

 

2. Hans Christian Andersen’s House (Odense, Danska)

Hans Christian Andersen jedan je od najpoznatijih i najčitanijih pisaca na svijetu, univerzalno poznat po svojim prekrasnim bajkama.

Prvi takve vrste u svijetu, Muzej Hansa Christiana Andersena nepredvidivo je, zadivljujuće putovanje kroz svijet ovog prekrasnog autora i njegovih priča. Ljepota se stapa s maštom u muzeju gdje vrhunska arhitektura i prostori donose prirodu unutra i izazivaju nas da okrenemo stvari naglavačke i spekuliramo o danas i sutra. Na ovom putovanju otkrit ćete da je arhitektura isprepletena s njegovim čarobnim vrtovima i okolnim gradom – kako bi se stvorilo iskustvo od 360 stupnjeva, nošeno na krilima neviđenog kreativnog genija i humora.

Ville Vau – zemlja bajki

Zemlja bajki u globalu je dio Andersenove kuće, ali opet sadržajno i vizualno odvojena i drugačija. Ville Vau dom je Zemlje bajki – osjetilnog svijeta nadahnutog elementima iz života Hansa Christiana Andersena, njegovom strašću prema umjetnosti i bajkama. Sastoji se od niza oaza za igru ​​i soba od kojih svaka ima svoju temu, ispunjenih uzbudljivim rekvizitima i kostimima za sređivanje i dotjerivanje. Zemlja bajki poziva da oslobodimo svoju maštu i otkrijemo kako ovo bajkovito mjesto omogućuje igru na nove, fantastične načine.

 

3. Grimmwelt Kassel (Kassel, Njemačka)

U središtu grada Kassela i u srcu Njemačke, GRIMMWELT Kassel najveća je svjetska izložbena kuća posvećena životnom djelu braće Grimm. Kao kulturna, zabavna i obrazovna institucija, kao i mjesto događaja, GRIMMWELT vas poziva da otkrijete, učite i iskusite.

Kassel je savršeno mjesto za muzej jer je bio središte Grimmovih glavnih aktivnosti i mjesto gdje su počeli skupljati bajke. Kassel privlači milijune posjetitelja diljem svijeta.

Grimmwelt (Grimmov svijet) muzej je posvećen braći Grimm. Smješten na prekrasnom brežuljku, otvorio je svoja vrata javnosti 2015. godine. Muzej pripovijeda priču o braći, njihovim slavnim bajkama i njihovom najvažnijem djelu: stvaranju njemačkog rječnika. Prateći slova abecede, posjetitelji mogu otkriti poznate i nepoznate aspekte svoje karijere, a djeca mogu živjeti u bajkama. Dostupan krov muzeja pruža prekrasan pogled na grad.

 

4. House of the Brothers Grimm u Steinau (Steinau, Njemačka)

Jacob i Wilhelm Grimm imali su šest, odnosno pet godina kada su se 1791. sa svojim  roditeljima, braćom i sestrama preselili 1562. godine u Steinau. Ovaj muzej postavljen je u bivšoj kući braće Grimm od 1998. godine. Suvremenim i interaktivnim sredstvima, život obitelji Grimm u Kinzigtalu kao i znanstveni rad i bajke Jacoba i Wilhelma Grimma, predstavljeni su na jedinstven, inovativan i privlačan način. Posjetitelji mogu vidjeti, čuti i osjetiti šareni svijet Grimmovih bajki. I odrasli i djeca rado gledaju stara izdanja bajki, sjajne ilustracije i brojne figure iz bajki. Muzej budi sjećanja na djetinjstvo i oživljava bajke.

Poseban odjel posvećen je umjetničkom radu njihova najmlađeg brata i poznatog slikara Ludwiga Emila Grimma. U autobiografijama Grimmovih možete pročitati koliko braća Grimm imaju lijepa sjećanja na djetinjstvo i mladost u Steinauu.

 

5. GrimmsMärchenReich (Hanau, Njemačka)

Povijesni muzej Hanau grada Hanaua nalazi se u dvorcu Philippsruhe koji je modernizirao Ferdinand Meldahl, jedan od najznačajnijih danskih arhitekata 19. stoljeća od 1875. do 1880. godine.

GrimmsMärchenReich, prvi interaktivni muzej braće Grimm u Njemačkoj, nalazi se u desnom krilu od travnja 2019. Otkriva bajkoviti svijet s pametnim princezama, hrabrim prinčevima, lukavim vješticama i opasnim divovima na preko 340 četvornih metara. Djeca i odrasli kreću na interaktivno i multimedijsko pustolovno putovanje kroz sedam bajkovitih svjetova. Hodaju šaptavim hodnikom, kostimirani istražuju bajkovite krajolike, sobu metamorfoze, ulaze u prostor za čitanje s knjigama, audio postajama i znakovnim filmovima te saznaju uzbudljive priče iz djetinjstva i života braće Jacoba, Wilhelma i Ludwiga Emila Grimma.

U ljetnim mjesecima u amfiteatru u stražnjem parku palače održava se Festival bajki braće Grimm.

 

6. Svijet Astrid Lindgren  (Vimmerbyju , Švedska)

Svijet Astrid Lindgren mjesto je gdje priče Astrid Lindgren oživljavaju. To je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Švedskoj, smještena u Astridinom rodnom gradu Vimmerbyju s oko 500 000 posjetitelja svake godine. U Svijetu Astrid Lindgren postajete dio klasičnih dječjih priča, a granica između priče i stvarnosti te između kazališta i igre, postaje zamagljena. Park je prepun maštovitih igrališta, a glazba i pjevanje mogu se čuti s brojnih pozornica tijekom dana.

 

7. The National Museum’s fairy tale treasure (Oslo, Norveška)

Prije otprilike 150 godina u Norveškoj je bilo vrlo malo slikovnica za djecu. Bajke su se prenosile usmeno s koljena na koljeno. Peter Christen Asbjørnsen (1812–85) putovao je zemljom skupljajući bajke koje su mu ljudi pričali. Surađivao je s Jørgenom Moeom (1813. – 1882.) na pisanju tekstova i njihovoj pripremi za objavljivanje u obliku knjige. Kasnije je Asbjørnsen želio proizvesti ilustrirane knjige bajki za djecu.

Prva potpuno ilustrirana knjiga bajki objavljena je 1879., nakon čega su uslijedila još tri sveska u razdoblju 1883. – 1887. Crteži Erika Werenskiolda i Theodora Kittelsena za ove bajke zauzimaju posebno mjesto u povijesti norveške ilustracije i često se smatraju klasičnim ilustracijama bajki. Stvaranje slika za bajke bio je središnji zadatak u naporima Norveške da izgradi nacionalni identitet u 19. stoljeću. Danas su ti crteži važan dio kulturne baštine koju Norvežani nastoje prenijeti mlađim generacijama.

Zbirka muzeja sadrži mnoge izvorne crteže za Asbjørnsenova i Moeova ilustrirana izdanja bajki.

 

8. MESEMÚZEUM/Story museum (Budimpešta, Mađarska)

“Ovdje čak i pauci pričaju priču.”

Ovaj muzej pravo je bajkovito mjesto: možete putovati kroz sobe poput junaka iz bajke; da biste prošli kroz gustu, mračnu šumu, trebat će vam malo hrabrosti i pameti oko vas; ako možete prevladati izazove, stići ćete sve do kraljevskog prijestolja; ogledala u kupaonicama odražavaju mršave momke, debele mačke i brašnasta usta; a unutra, u radioničkom prostoru, posjetitelji se upoznaju sa stvarnim piscima bajki. Djeca mogu birati između mnoštva dječjih knjiga, a tu je i jazbina za slušanje u kojoj mogu čuti priče koje se čitaju naglas; mogu i gaziti daske na pozornici ili snimiti svoj mali film iz bajke.

 

9. The Fairytale Museum (Nicosia, Cipar)

Muzej bajki smješten je u prekrasnoj staroj vili u srcu Nicosie. Njegov cilj je širenje kulturne baštine bajki, legendi, mitova i tradicija s Cipra i iz cijelog svijeta. Muzej bajki priređuje pripovijetke, tematske izložbe, edukativne programe te događanja i predstave temeljene na bajkama.

Muzej je produžetak rada Instituta Systemic Cyprus, istraživačkog centra teorijske evolucije i sustavne primjene. U muzeju posjetitelji mogu učiti o evoluciji bajki, stvarati vlastite priče, otkrivati skrivene prolaze, otvarati tajne pretince i osjetiti kako priče oživljavaju.

 

10. Glade of Fairy Tales (Jalta, Krim)

Smješten u gradu Jalti, Glade of Fairy Tales muzej je na otvorenom prepun ručno izrezbarenih totema nadahnutih tradicionalnim narodnim bajkama i pričama, koji opravdavaju svoj čudan naziv.

Stilovi se kreću u širokom rasponu od brutalnih totemskih prikaza vitezova do 3D prikaza Disneyjevih sedam patuljaka. Jedini povezujući element je to što sve one predstavljaju bajke ili narodne priče, od kojih je većina jedinstveno kulturno specifična. Ostale figure u parku uključuju Babu Jagu i njezinu kućicu s kokošjim nogama, mitskog ruskog narodnog heroja Svyatogora, Teremoka, čarobnu kuću u šumi i desetke drugih poganskih bogova i legendarnih stvorenja. U popularnom parku nalazi se preko 300 različitih rezbarija. Neki su jarko obojeni, dok su drugi nelakirani, ali svi djeluju prilično čarobno.