Top deset bajki s brojem u naslovu

Ovu godinu započinjemo novim projektom Top deset koji smo posvetili slavlju desete obljetnice postojanja Ivanine kuće bajke i kojim ćemo svakog desetog u mjesecu predstaviti top deset činjenica o bajkama.

Siječanj smo posvetili najčešćim brojevima u bajkama, odnosno naslovima bajki koje u sebi kriju jedan od tri najučestalija broja: tri, sedam ili dvanaest, i koji u tim bajkama imaju određenu ulogu.

Ljudi su od davnina obogaćivali brojeve posebnim čarobnim značenjem. Mnogi narodi i teoretičari bavili su se simbolikom brojeva navodeći kako bi se moglo reći da je simbolika brojeva stara koliko i sami brojevi te su im pripisivali božansku prirodu, magijsku snagu i simboličke sadržaje. Brojevi predstavljaju red, ljepotu i savršenost, idealne oblikovne principe koji vladaju svijetom i jamče sklad, uređenost, uravnoteženost i zakonitost. Ako se vratimo na usmenu narodnu umjetnost, vidjet ćemo da su sve priče prožete brojčanom simbolikom.

Koja je onda simbolika brojeva tri, sedam i dvanaest?!

Broj 3

Simbolička su značenja broja tri široka i raznovrsna. Iznimna uloga i simbolička znakovitost broja tri iskazuje se i u tome što je to jedan od najčešćih brojeva iz priča, čvrsto ukorijenjen u narodnoj pripovijesti, bajkama i legendama. Broj tri simbol je života, plodnosti, rođenja novih stvari, predodžba cjelovitosti i potpunosti.

Broju tri najviše odgovaraju sadržaji savršenosti, zaokruženosti te predodžbe cjelovitosti i potpunosti. Razna događanja i razni zahtjevi odvijaju se tri dana koje zaokružuje upravo posljednji, treći dan. Tri je također i broj koji je najčešći u ponavljanjima radnji u bajkama: izvršavanje triju zadaća, tri posjeta balu, tri ponavljanja citata itd. Vrlo je čest motiv tri sina, odnosno tri brata, pri čemu je treći brat najmlađi, najmudriji, najpošteniji i ima najviše sreće, ukratko najsavršeniji, dok su starija braća loša.

U bajkama je istaknuta i magičnost broja tri: česte su tri preobrazbe glavnih protagonista ili pak nakon što kralj tri puta zamahne mačem nad patkom, ista se pretvori u njegovu ženu…

Čarobni broj tri javlja se u najviše bajki i u najvećem broju primjera.

I Ivana Brlić-Mažuranić je u svojim bajkama koristila brojeve. Najučestaliji broj u njezinim bajkama je tri koji se proteže kroz svih osam bajki iz zbirke Priče iz davnine: Kosjenka je tri puta mijenjala svoje bisere za želje i u podzemlju pronašla carsku krunu triput prežeženu; tri su sloga polja u Jagoru; tri su brata u bajci Kako je Potjeh tražio istinu; U Lutonjici Toporku i devet župančića djed Neumijka je oko perivoja podigao zid na tri sežnja visok; ribar Palunko tri je dana i tri noći sjedio u svom čunu na morskoj pučini dok je njegova žena morala proći tri pećine kako bi došla do mora neznanoga; Oleh ban je u bajci Sunce djever i Neva Nevičica živio u hrastovoj gradini oko koje su bila tri okopa, a nasred gradine čađavi dom; majka u Šumi Striborovoj tri je puta vršila zadatke prije nego su joj Domaći došli u pomoć; vile Zatočnice tri su puta pokušale pobijediti Jaglenca i nakon tri neuspjeha išle su po pomoć Zmaja Ognjenoga i ptića Bukača.

Broj 7

Sedmica je, slično kao i trojka, omiljeni broj u bajkama koji je nadasve bogat simboličkim značenjima. Iako je simbolika sedmice vrlo raznolika, temeljni se sadržaji u većini kultura vrte oko motiva dovršenosti, savršenosti, cjelovitosti svemira i zaokružena sklada vremena i prostora. Broj sedam simbolizira sveukupnost prostora i sveukupnost vremena.

Najviše je prisutan u bajci Snjeguljica braće Grimm gdje se javlja osam pojmova s brojem sedam.

Broj sedam javlja se u većini Ivaninih bajki: sedam je vila Zatočnica u bajci Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica; sedam je zlatnih dvorova u Šumi Striborovoj; sedam mudrosti valja izučiti u bajci Lutonjica Toporko i devet župančića; Kosjenka je u Regoču na vrancu putovala sedam dana i sedam noći.

Broj 12

U simbolici brojeva navodi se da je dvanaest nebeski broj, simbol božanskog savršenstva i, slično kao sedam, idealna mjera svemira. Istovremeno dvanaestica simbolizira vječni život, neprolaznu ljepotu raja, anđeosku sreću i posebnu duhovnu odličnost. Dvanaestica je simbol najsavršenije zemaljske i nebeske uređenosti, simbol spajanja prolaznog vremena i vječnosti.

Simbolika savršenosti broja dvanaest očituje se u nekim bajkama. Kada je navršila dvanaestu godinu, Matovilka je postala najljepša pod suncem, dakle savršena ljepotica. Kralj je u Trnoružici imao dvanaest zlatnih tanjura, savršeni broj tanjura za dvanaest dobrih vila.

Broj dvanaest Ivana je također koristila, ali u manjoj mjeri: Domaći su do Stribora putovali na dvanaest vjeverica; Toporko je djedu Neumijki donio dvanaest košara punih lješnjaka; u Jagoru je oko gumna dvanaest peći.

Složit ćemo se da nisu bez razloga navedena tri broja i najučestalija u bajkama.

 

Slijedi i naš popis top deset naslova bajki u kojima simbolika broja ima vrlo važnu ulogu:

     1. Vuk i tri praščića (braća Grimm, Njemačka)

Bajka o tri brata, pri čemu je treći brat najmlađi, najmudriji, najpošteniji i ima najviše sreće.

     2. Tri čarobne naranče (kostarikanska narodna bajka)

Bajka o čarobnoj preobrazbi tri naranče u tri prekrasne djevojke, a treća postaje momkova žena.

     3. O tri sestre (Božena Němcova, Češka)

Inačica Pepeljuge, najmlađa od triju sestara u ovoj bajci zove se Anuška, a na putu do kraljevskoga prijestolja pomažu joj jedna dobroćudna žaba i tri čarobna oraha koja kriju raskošnu odjeću.

     4. Tri pera (braća Grimm, Njemačka)

Bajka Tri pera obrađuje popularni motiv natjecanja među braćom: tri kraljevića kreću u potragu za najljepšim sagom, prstenom i nevjestom kako bi naslijedili oca na prijestolju. Najmlađemu bratu u pomoć priskače neobična žabica – zapravo začarana kraljevna.

     5. Snjeguljica i sedam patuljaka (braća Grimm, Njemačka)

Broj sedam se u ovoj bajci pojavljuje u čak osam pojmova: kada je navršila sedam godina bila je lijepa kao vedar dan; sedmero braće, sedam patuljaka, sedam stolica, na stolu je bilo sedam malenih tanjurića, sedam malih žličica i vilica te sedam malih šalica. Uz zid se nalazilo sedam posloženih krevetića.

     6. Vuk i sedam kozlića (braća Grimm, Njemačka)

Bajka o hrabrosti najmlađeg kozlića i spasenju ostalih šest.

     7Sedam gavrana (braća Grimm, Njemačka)

Bajka o čarobnoj preobrazbi životinje u čovjeka; sedam gavrana u sedmero braće.

     8. Dvanaestorica braće (braća Grimm, Njemačka)

Bajka o hrabrosti dvanaestorice braće i spašavanju sestre radi koje su bili prognani iz kraljevstva.

     9. Dvanaest mjeseci (Božena Němcova, Češka)

Bajka o dobroj i poslušnoj Maruški i njenoj zlobnoj polusestri Holeni i maćehi koje mrze dobru i lijepu pastorku, a koja na sve zle namjere odgovara dobrotom. Dvanaest mjeseci pomaže Maruški kako bi pobijedila nedaće.

     10. Dvanaest princeza i začarani zamak (Petreu Ispirescu, Rumunjska)

Motiv cjelonoćnih plesova na koje krišom odlaze kraljeve kćeri obrađuju brojne bajke, kao i ova.

 

Svi bajkoviti naslovi dostupni su za čitanje i slušanje u Ivaninoj kući bajke.