Kolovoz

Projekt "Bajkom oko svijeta" u kolovozu nas vodi u Španjolsku, Portugal i Italiju! Što je sve bajkovito u tim zemljama otkrijte kroz naše odabrane zanimljivosti!

Giovan Francesco Straparola (oko 1480. – 1558.), talijanski književnik rodom iz Caravaggia, često se naziva 'ocem pisane bajke'. O Straparolinom životu ne znamo mnogo, a i ono što znamo uglavnom je nepouzdano. Čak je i njegovo ime donekle upitno – moguće je da se radi o nadimku ili pseudonimu, a ne o pravom imenu. Međutim, ono što znamo jest da se u nekome trenutku života preselio u Veneciju, gdje je  tiskao Ugodne noći (1550. – 1553.), prvu europsku zbirku priča koja je sadržavala i bajke.

_________________________________________________________________________________________

Giambattista Basile (1575. – 1632.) talijanski je književnik rodom iz okolice Napulja i autor je prve integralne europske zbirke bajki. Basile se u životu okušao u raznim poslovima: služio je kao vojnik u Italiji i inozemstvu, bio aktivni član niza akademija, radio kao državni službenik, organizirao dvorske zabave i spektakle. Osim toga, pisao je pjesme i bajke po kojima ga danas pamtimo.

__________________________________________________________________________________________

Mačka s ognjišta portugalska je inačica priče o Pepeljugi koja sadrži elemente tzv. Priče o ljubaznoj i neljubaznoj djevojci, a prvotno ju je objavio portugalski folklorist Consiglieri Pedroso krajem 19. stojeća.