Postanak i razvoj

Ideja o stvaranju Centra za posjetitelje Ivanina kuća bajke rodila se 2006. godine kada je na poziv nositelja projekta TZ Grada Ogulina, s direktoricom Ankicom Puškarić na čelu, izrađena studija razvoja kulturnog turizma Ogulin - zavičaj bajke.

Izradila ju je Dragana Lucija Ratković Aydemir iz tvrtke Muze d.o.o. za savjetovanje i upravljanje projektima u kulturi i turizmu iz Zagreba. U toj su studiji Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke i međunarodni Ogulinski festival bajke zamišljeni kao glavni stupovi razvoja jedne sasvim jedinstvene destinacije koja svoj doživljajni identitet razvija na bajci. Osnovni pokretač za ovu ideju proizašao je iz činjenice da se upravo u Ogulinu rodila najznačajnija hrvatska spisateljica bajki – Ivana Brlić-Mažuranić. Priče iz davnine, zbirka bajki koja predstavlja djelo njenog najvećeg uspjeha, duboko su prožete Ogulinom, posebno njegovom nematerijalnom baštinom predaja i legendi te prirodnom ljepotom ovoga kraja. S druge pak strane, autorica studije prepoznaje u ovoj široko rasprostranjenoj književnoj vrsti snažan potencijal za kreativno djelovanje, ciljano i fokusirano marketinško komuniciranje i pozicioniranje destinacije, kao i platformu za razvoj interkulturne razmjene i međunarodne suradnje koja počiva na snažnoj europskoj ideji projekta.

Muzeološki program i koncepciju osmislila je Dragana Lucija Ratković Aydemir u suradnji s dizajnerskim timom na čelu s Vanjom Cuculićem i Vladimirom Končarom iz studija Revolucija. U svim fazama projekta sudjelovalo je šezdesetak suradnika različitih profila, struka, znanja, talenata i vještina po čemu je rad na Ivaninoj kući bajke pokazni primjer timskog interdisciplinarnog i multimedijalnog projekta! Postizanje njegove uspješnosti zasigurno ne bi bilo moguće bez motiviranog lokalnog stanovništva koje je sudjelovalo u brojnim aktivnostima i podržavalo svoj grad kao zavičaj bajke.

Ipak, glavni poticaj realizaciji projekta dala je Turistička zajednica grada Ogulina. Direktorica Ankica Puškarić i suradnica Aleksandra Kolić Puškarić su pomno, predano i dugotrajno pripremale dokumentaciju uz tehničku pomoć Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Zahvaljujući dobro pripremljenom projektu, 15. ožujka 2012. sklopljen je ugovor sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Zagreb o dodjeli bespovratnih sredstava za realizaciju projekta Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Turistička zajednica je ugovaratelj i nositelj svih projektnih aktivnosti i uspješno je realizirala sve projektne aktivnosti do 15. prosinca 2013. godine, a u partnerstvu s Gradom Ogulinom i Konzervatorskim odjelom Karlovac Ministarstva kulture Republike Hrvatske i suradnicima Ministarstvom kulture, Udrugom Ogulinski festival bajke, Udrugom roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Radost iz Ogulina, Društvom Naša djeca iz Ogulina i Turističkom zajednicom Karlovačke županije.