150. rođendan Ivane Brlić-Mažuranić

U četvrtak 18. travnja bogatim programom proslavili smo 150. rođendan naše domaćice Ivane Brlić-Mažuranić.

U jutarnjim satima posjetili su nas učenici šestih razreda OŠ Josipdol i područnih škola Tounj i Oštarije. Učenici su sudjelovali na obilasku stalne izložbe sa stručnim vodstvom, a potom i na radionici Ivanina lenta vremena u kojoj su pokazali zavidno znanje.

Za obilježavanje Ivaninog rođendana dugo su se spremali i polaznici Škole pripovijedanja, projekta koji je proveden uz potporu Ministarstva kulture i medija, Nika Butković, Zoe Maria Škiljan, Nikša Mrvoš, Marija Francetić, Sabina Gvozdić i Žana Kirasić. Tjednima unatrag polaznici su se pripremali za pripovijedanje bajke Šuma Striborova i to iz perspektive Domaćih i Malika Tintilinića. Prva premijerna izvedba održana je u 14 sati, a pripovijedanje su slušali učenici 1. razreda produženog boravka i učenici 2. razreda Prve osnovne škole Ogulin. Šumu Striborovu uživo je ilustrirala naša lokalna ilustratorica Ana Salopek poznata i pod imenom Gospođica Ura.

Druga izvedba pripovijedanja bila je na rasporedu u 18 sati. Izvedba se je snimala i ponovno uživo ilustrirala, a snimku možete pogledati OVDJE.

Pripovijedanje Šume Striborove bilo je uvod u predstavljanje novog izdanja Priča iz davnine. Riječ je o izdanju Ogranka Matice hrvatske u Ogulinu. Novo izdanje je, uz privlačno grafičko oblikovanje i tumač manje poznatih riječi, obogaćeno i ilustracijama Vladimira Kirina.

O novom izdanju Priča iz davnine govorili su predsjednik ogulinskog Ogranka Matice hrvatske profesor Hrvoje Magdić te gošće s Filozofskog fakulteta Zagreb, prof. dr. sc. Cvijeta Pavlović i doktorandica Biljana Vidiček.

Iznimno nas je razveselio i veliki interes naših posjetitelja na svim aktivnostima i događanjima.

Autor fotografija: Foto&VideoIN