Najava: Glas iz davnine

Bajke Ivane Brlić-Mažuranić temelj su audio-vizualnog performansa Glas iz davnine kojim se njezina djela stavljaju u suvremeni umjetnički kontekst kroz uporabu novih tehnologija i inovativnih pristupa. Performansom koji izvode ilustratorica Ana Salopek i glazbenik Domagoj Vuković promišlja se o četiri važne životne vrline/emocije kroz četiri odabrane bajke Ivane Brlić-Mažuranić. Kao produkt promišljanja i komuniciranja o predanosti, ljubavi, istini i sreći autori uživo demonstriraju svoju međusobnu komunikaciju, introspekciju i komunikaciju s književnim stvaralaštvom Ivane Brlić-Mažuranić. Spajajući književnost, glazbu i likovnost autori ulaze u mitološki i arhetipski svijet bajki živeći, popularizirajući i njegujući nematerijalnu kulturnu baštinu. Kroz jednosatni audio-vizualni performans Domagoj Vuković izvodi etno glazbu s autorskim elementima dok Ana Salopek uživo ilustrira temu performansa koristeći se digitalnim crtežom kao medijem svoga izražavanja.

Ana Salopek je autorica i ilustratorica s dugogodišnjim iskustvom rada u kulturnom sektoru. Vlasnica je obrta za ilustraciju Gospođica Ura. Ilustrira knjige, časopise, zidove, riječi i sve ono gdje se ilustracija može primijeniti. U svojim ilustracijama bavi se temama ekologije, ljudskih vrijednosti, tolerancije, emotivnim ekspresijama svega što nas okružuje, doslovnim shvaćanjem i prenošenjem igre riječi u sliku pomičući granice stvarnosti.
Domagoj Vuković student je Umjetničke akademije Osijek, smjer gitara, u klasi profesora Marka Ferija i sveučilišni prvostupnik žičanih instrumenata. Trenutno radi kao profesor gitare i voditelj tamburaškog orkestra u Osnovnoj glazbenoj školi pri OŠ Ivane Brlić-Mažuranić i jedan od voditelja Vokalnog ansambla KUD-a Klek. Održava koncerte etno, klasične i filmske glazbe.

Projekt Glas iz davnine, primarno namijenjen mladima, ali i svim ljubiteljima umjetnosti, podržalo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske kao Program interdisciplinarnih i novih umjetničkih i kulturnih praksi. Nositelj projekta je Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke koji djelujući na principima znanja, kreativnosti i primjeni novih tehnologija predstavlja bajke najznačajnije hrvatske spisateljice bajki, Ivane Brlić-Mažuranić, rođene u Ogulinu 1874. godine, kao i bajke brojnih hrvatskih i svjetskih bajkopisaca.

Glas iz davnine premijerno pogledajte i poslušajte u Ivaninoj kući bajke na Ivaninin 149 rođendan: 18. travnja 2023. godine u 19 sati. Ulaz je besplatan.
Propustite li događanje u Ivaninom rodnom gradu - stignete nadoknaditi u gradu u kojem je Ivana provela veći dio svoga života. Glas iz davnine u petak 21. travnja 2023. odvijat će se i u Kazališno-koncertnoj dvorani "Ivana Brlić-Mažuranić" u Slavonskom Brodu s početkom od 18 sati.

Dođite, pogledajte, poslušajte i promišljajte o univerzalnim vrijednostima i vrlinama koje je u svojim djelima promicala naša Ivana!