Posebno priznanje za IKB (Nagrada Živa 2020.)

Od 10. do 14. siječnja 2022. godine sudjelovali smo na konferenciji i dodjeli nagrade Živa za 2020. godinu.

Nagradu organizira Forum slavenskih kultura, a ukupno su nominirana 22 muzeja iz 13 slavenskih zemalja. Uz Ivaninu kuću bajke Hrvatsku među norminiranima predstavljaju Gradski muzej Karlovac i Muzej Valpovštine. Zbog epidemije COVID-19 članovi žirija muzeje nisu posjetili uživo, već je posjet i intervju održan putem interneta u svibnju 2021. godine.

Konferencija i dodjela nagrade uspješno su održane uživo u Beogradu i Novom Sadu, pri čemu su se svi nominirani imali prilike upoznati međusobno, ali i upoznati se sa znamenitim kulturnim ustanovama domaćinima. Nakon dobrodošlice u Beogradu u Narodnom muzeju Srbije 10. siječnja, u utorak 11. siječnja u Muzeju Jugoslavije održano je predstavljanje svih nominiranih muzeja. Tom je prilikom ravnateljica Ivanine kuće bajke Tihana Turković održala prezentaciju kojim smo predstavili Ogulin - Zavičaj bajke i našu ustanovu. Dobili smo izvrsne povratne informacije, kao i puno upita o Ivani, našem muzeju i gradu. Potvrdio je to i sajam odrzan na istoj lokaciji 13. siječnja na kojem smo, uz ostale nominirane ustanove iz drugih zemalja, izložili promotivne materijale Ivanine kuće bajke, ali i Zavičajnog muzeja i samog grada Ogulina. Istog je dana održana i svečanost proglašenja dobitnika Nagraded Živa za 2020. godinu. Uz sve pristigle nominirane predstavnike muzeja, članove žirija i djelatnike Foruma slavenskih kultura, ceremoniju je uveličala i potpredsjednica Vlade i ministrica kulture i informiranja Republike Srbije Maja Gojković. Na našu veliku radost, dobili smo posebno priznanje u kategoriji Storytelling. Ova nagrada svakako nam je potvrda da priču o Ivani i kulturnoj baštini našeg grada i bajki prenosimo svijetu na kvalitetan i zanimljiv način. Posljednjeg dana ceremonije program se odvijao u Novom Sadu koji je ujedno i Europska prijestolnica kulture za 2022. godinu.

Iznimno smo sretni i ponosni što je i ova prekrasna priča dobila tako sretan kraj za našu ustanovu i cijeli Ogulin! Zahvaljujemo Forumu slavenskih kultura kao organizatoru, domaćinima i članovima žirija, kao i svim nominiranima na prekrasnim idejama i druženju. Čestitamo i ostalim laureatima, a posebne čestitke idu Muzeju drvorezbarstva u Konjicu koji je zaslužio glavnu nagradu!