"Pepeljuga" u Bazi bajki

Ožujak smo u okviru projekta Bajkom oko svijeta posvetili Njemačkoj, a danas s vama dijelimo jednu od najpoznatijih njemačkih bajki kojom smo obogatili našu Bazu bajki.

Pepeljuga je jedna od najpoznatijih i najrasprostranjenijih bajki na svijetu. Osnovu priče čini sukob između junakinje i njene maćehe, intervencija čudesnoga bića koje pomaže nesretnoj junakinji te izgubljena obuća koja kraljevića vodi ravno do junakinje. No većina detalja razlikuje se u inačicama priče. Umjesto dobre vile, Pepeljugi braće Grimm pomažu pokojna majka, jedno neobično drvo i mnoštvo golubova. Ova varijanta Pepeljuge sadrži i prizore nasilja: polusestre si odsijecaju dijelove stopala kako bi mogle obuti cipelicu, a na kraju bajke kažnjava ih se za njihova zlodjela i mržnju tako da im golubovi iskljucaju oči. Ovi nasilni elementi često se izostavljaju u novijim dječjim izdanjima priče.

Ova inačica Pepeljuge prvi je put objavljena 1812. godine u prvom svesku prvog izdanja Dječjih i kućnih bajki braće Grimm, a na izvornom jeziku možete ju pročitati ovdje.