Mjesec hrvatske knjige 2022.

Od 15. listopada obilježavamo Mjesec hrvatske knjige! 

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je mladima jer je upravo 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih.

Tema glasi Generacija K, čime se aludira na postojeće podjele generacija (generacija Y, generacija Z…), a stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu. Tom temom želi se skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i ukazati na specifična obilježja današnjih mladih – mobitel u ruci, ekološka osviještenost, kao i osamljenost i zabrinutost – te istaknuti kako im knjižnica odnosno knjiga može pomoći.
Izabran je moto Misli na sebe – čitaj!

Iz tih su razloga i naši programi posvećeni upravo mladima u bajkovitom svijetu! Svi programi odvijat će se u Ivaninoj kući bjake te na intenretu: u Bazi bajke i našim društvenim mrežama.

Bajke mladima

15.10. - 15.11.2022.

Bajke nisu isključivo namijenjene djeci, nego i starijoj publici. Mnoštvo bajki svojom porukom odgovara adolescentima u potrazi za identitetom, idealima i mjestom u društvu. Mladi možda u bajkama ne očekuju poruku koju mogu povezati sa stvarnim svijetom, ali odabir bajki u Centru i poruke koje one nose pokazat će drugačije. Kako nadjačati sebičnost, isplati li se lijenost i kako iskustvo umanjuje naivnost, samo su neka od znanja koja leže u bajkama. Odabrani naslovi bit će dostupni za čitanje u Bazi bajki Ivanine kuće bajke i na društvenim mrežama.

Ivana mladima

15.10. - 15.11.2022.

Manje poznato djelo Ivane Brlić-Mažuranić Knjiga omladini objavljeno je 1923. godine, a teme koje obrađuje dijelom izlaze iz današnjih okvira adolescentske književnosti. Knjiga započinje esejom Omladini o idealima, u kojem autorica artikulira ideale koje želi "predati" čitateljima: domoljublje, poštenje, sućut, stvaralaštvo i ljepota. U prostoru Kreativne sobe prikazat će se izložba s odabranim citatima iz knjige.

Misli na sebe i druge – čitaj naglas!

15.10. - 15.11.2022.

Svi mladi (i oni koji se tako osjećaju) pozvani su pročitati svoj najdraži bajkoviti odlomak na najčarobnijem mjestu koje znaju: vrhu planine, krošnji stabla, starom dvorcu, bakinom naslonjaču... i potom poslati snimku čitanja i opis čarobnog mjesta. Pristigle radove Centar će objaviti na svojoj internetskoj stranici i društvenim mrežama, a autore nagraditi prigodnim poklonima.

Mladenački dnevnik Ivane Mažuranić: slika autorice i njezina vremena

21.10.2022. 18:00h

Ivana Mažuranić svoj je mladenački dnevnik pisala od 1888. godine do zaruka s doktorom Vatroslavom Brlićem 1891. godine. Njezini dnevnički zapisi danas su svjedok mladenaštva krajem 19. stoljeća, ali i svijesti o književnim počecima mlade Ivane koja će izrasti u jednu od najpoznatijih književnica Hrvatske. Više o njezinim dnevničkim zapisima reći će Sanja Lovrenčić, koja je zapise i predstavila široj javnosti u knjizi Dobro jutro, svijete!, objavljenoj 2010. godine. Predavanje će se održati u petak 21. listopada od 18 sati u Ivaninoj kući bajke. Ulaz je besplatan.

Ja hoću živjeti. Hoću djelovati!

04.11.2022. 18:00h

Nije lako kad si mlad... A kako je tek bilo biti mlad krajem 19. stoljeća?! Zaključci se mogu izvesti uvidom u djetinjstvo i mladost jedne od najpoznatijih hrvatskih književnica, Ivane Brlić-Mažuranić. Kako se mlada Ivana snalazila u kulturnim, političkim, društvenim i književnim prilikama, posjetitelji će saznati na predavanju Dubravke Zime. Predavanje će se održati u petak 4. studenoga od 18 sati u Ivaninoj kući bajke. Ulaz je besplatan.