Svjetski dan plesa

Svjetski dan plesa obilježava se 29. travnja u spomen na dan rođenja Jeana Georgesa Noverrea, začetnika modernog baleta i jednog od najvećih reformatora u plesnoj industriji. Diljem svijeta se, posebno na ovaj dan, interpretiraju plesovi iz raznih kultura s ciljem poticanja na kretanje, kreativnost, međukulturalnost i umjetnički izraz.

Ples je i česta radnja u bajkama: zla kraljica u željeznim cipelama za kaznu mora plesati do smrti; kraljevne noću kriomice odlaze na ples dok ih jedan vojnik ne otkrije; motiv cjelonoćnih plesova na koje krišom odlaze kraljeve kćeri obrađuju brojne bajke; a vile u bajkama poznate su po tome da vole glazbu i ples. Tako je vila Kosjenka po upoznavanju s čobanima i čobanicama odmah s njima zaigrala kolo, što joj se strašno mililo.

I naša Ivana je, kako doznajemo iz njezina djevojačkog dnevnika, voljela zabave pod maskama, klizanje, operu, koncerte, kazalište, zajedničke izlete, a budući da je voljela i plesati, bilo je sasvim logično da ples uvrsti u jednu od svojih bajki!