Svjetski dan djedova i baka

U anketi provedenoj povodom Ivanina rođendana dotakli smo se i Ivanina djeda: otkrili smo da je Ivana dobila ime po Ivanu Mažuraniću, političaru, jezikoslovcu i književniku, autoru spjeva Smrt Smail-age Čengića. No, postoji još manje poznatih činjenica o ovo dvoje velikih hrvatskih književnih velikana.

Nakon smrti Ivana Mažuranića ostala je opsežna književna ostavština koju je sin Vladimir preuzeo sređivati u svrhu izdanja. Mladu petnaestogodišnju Ivanu je, samo gledajući toliko blago, hvatala neka zamamna književna groznica. Kako sama autorica u svojoj Autobiografiji navodi, mlada Ivana odluči 'prokrijumčariti' svoju pjesmu Misao u djedovo književno blago, s nadom da će uspjeti objaviti svoj književni rad, makar to bilo i na prijevaru.

Pjesma Misao nije objavljena, ali danas u hrvatskoj književnosti imamo druga velika djela Ivane i Ivana koja će i budućim generacijama ostati vrijedna književna ostavština.

Danas se obilježava Svjetski dan djedova i baka. Djela djeda Ivana i unuke Ivane dostupni su za čitanje u našem bajkovitom svijetu. Ako pak posjet Ogulinu planirate tijekom budućih mjeseci, sve Ivanine bajke dostupne su za čitanje u našoj Bazi bajki.