Stazama Kosjenke i Regoča

U petak 11. lipnja 2021. godine u Kreativnoj sobi Ivanine kuće bajke otvorena je izložba Stazama Kosjenke i Regoča.

Izložbu čine radovi mališana Dječjeg vrtića Zapruđe koje je nadahnulo prijateljstvo male vile Kosjenke i Regoča iz bajke naše Ivane Brlić-Mažuranić koja nosi ime upravo ovog diva. Za postavljanje ove izložbe u Ivaninoj kući bajke zaslužna je naša Ogulinka Ljiljana Ivković, djelatnica DV-a Zapruđe. Zahvaljujemo gospođi Ivković na povezivanju naših ustanova te ovoj krasnoj izložbi koja je pokrenula suradnju, ali i ovo novo prijateljstvo!

Bajka Regoč, na otvorenju predstavljena i kroz njezin nastavak i utjecaj, nadahnula je i brojna druga prijateljstva. Tako posebno mjesto u ovoj izložbi zauzimaju i dvije sasvim posebne slikovnice.

Slikovnica "Naš superheroj div Regoč" nastala je 2016. godine u Osnovnoj školi Josipa Kozarca iz Slatine u sklopu jednog školskog projekta, a izdana je u partnerstvu s društvom Naša djeca Slatina i Virovitičko-podravskom županijom. Autori priče i crteža učenici su tadašnjeg 5.b razreda (Alen Čulina, Noa Fazekaš, Lana Keller, Dean Rašetić, Hana Reksa, Simona Sabljak i Viktorija Velić) koji su Regočeve pustolovine i izazove s kojima se suočio u suvremenom svijetu osmislili uz stručnu pomoć svog učitelja hrvatskog jezika i mentora Denisa Ostrošića. Nakladnik je Društvo Naša djeca Slatina, urednici su Denis Ostrošić i Snježana Pačarić. Ova je slikovnica dvojezična te je tako uz hrvatski jezik dostupan i prijevod na engleskom jeziku.

Uz Regoča u suvremenom ruhu, predstavili smo i samu bajku Regoč u nešto drugačijem izdanju. U sklopu izložbe tako možete pročitati ovu bajku i u stihovima u prepjevu Ljiljane Ivković. Gospođa Ivković šest je Ivaninih bajki iz Priča iz davnine prepjevala 2004. godine u knjizi "U stihu i rimi o davnoj davnini", a u suradnji s Konfucijevim institutom Sveučilišta u Zagrebu i u nakladi HUM izdan je prepjev bajke Regoč s kineskim prijevodom. Za prijevod su  se pobrinuli Filip Ivković i Shugi Wen, a ilustratorica je odgajateljica Danijela Šušak, odgojiteljica iz Zagreba. Ova je slikovnica poslužila i kao inspiracija i temelj za animirani film Regoč koji također možete pogledati u sklopu naše izložbe, a dostupan je i na YouTubeu.

Prijateljstva nadahnuta ovom bajkom tu ne staju: u Kreativnoj sobi u sklopu ove izložbe još uvijek možete vidjeti i diva Regoča od filcane vune. Osmislila ga je i izradila Smiljana Strahija koja nam ga je i poklonila te će tako njezin filcani Regoč postati stalni stanar naše Kuće.

Bajka Regoč tako i danas uspješno promovira prijateljstvo i poveznica je za brojne uspješne suradnje. Posebno nas veseli što su i samo otvorenje ove izložbe, održano u sklopu 16. Ogulinskog festivala bajke, svojim prisustvom uveličali naš gradonačelnik Dalibor Domitrović i autorica Ljiljana Ivković te naši novi prijatelji: ilustratorica Danijela Šušak, jedna od prevoditeljica slikovnice "Naš superheroj div Regoč" Mirta Ostrošić i profesor Denis Ostrošić - danas ujedno i gradonačelnik grada Slatine. Uvijek nas veseli kad Ivanina djela stvaraju nova poznanstva i potiču na kreativni izričaj i zahvalni smo našoj Ivani i na tom daru! Sigurni smo da će iz ovih novih prijateljstva nastati i puno novih čarobnih projekata, a do tada pozivamo sve da ovu izložbu pogledaju u Kreativnoj sobi Ivanine kuće bajke od utorka do nedjelje od 10 do 17 sati!