Prijedlog za čitanje: Ruske narodne bajke

Na današnji dan, 11. srpnja, 1826. godine rodio se je Aleksandr Nikolajevič Afanasjev, jedan od najznačajnijih ruskih folklorista. Potaknuti upravo obljetnicom njegova rođenja, novi prijedlog za čitanje posvetili smo upravo njemu, čovjeku koji je svojim djelovanjem utjecao i na našu Ivanu Brlić-Mažuranić jer je njegovo djelo Poetsko gledanje Slavena na prirodu bilo jedan od izvora nadahnuća za pisanje Priča iz davnine.

Afanasjev je zabilježio i objavio preko 600 bajki i priča , a njih sedam izdvojeno je u zbirci Ruske narodne bajke koje vam predstavljamo u srpanjskom prijedlogu za čitanje. Zbirka sadrži najromantičnije, najsloženije i najnezaboravnije ruske bajke koje je Afanasjev prikupio, a u kojima ćete saznati što protagonisti traže u desetom carstvu, što je skrivila Žar-ptica, tko se oženio žabom i kakvu pak ulogu u ruskim bajkama ima Baba Jaga, a sve to popraćeno izvanrednim ilustracijama Ivana Bilibina.

Zašto se nad ovim bajkama čitatelji zadržavaju i vraćaju im se vjerujemo da ćete i sami otkriti, a zbirku Ruske narodne bajke možete pronaći i u našem Kutku za čitanje!

Više o prijedlogu za čitanje u srpnju:

Autor: Aleksandr Nikolajevič Afanasjev

Naziv: Ruske narodne bajke

Godina izdanja: 2009.

Izdavač: MISL, Zagreb