Noć knjige: Ljekovita moć bajke

Postoje li ptice koje iscjeljuju? Kako zaliječiti neobičan sindrom jednog rasplakanog, a drugog nasmijanog oka? Znamo da kraljevnama grašak stvara probleme pri spavanju, ali može li on imati čudesna ljekovita svojstva? Kako se izliječiti od vještičje kletve? Kako zaliječiti srce od neuzvraćene ljubavi?
Saznajte koji su čarobni lijekovi za navedene tegobe u bajkama koje vam donosimo danas, na Svjetski dan knjige povodom manifestacije Noć knjige!

 

Ivana Brlić-Mažuranić: Zlatna ptica i dijete ubogarsko

Bajka Zlatna ptica i dijete ubogarsko autorice Ivane Brlić-Mažuranić prvi put je objavljena u časopisu Naša deca u Beogradu 1923. godine. Ovo je jedna od dvije Ivanine bajke koja za autoričina života nije objavljena u knjigama, a tek 2011. godine je objavljena u Sabranim djelima Ivane Brlić-Mažuranić, Basne i bajke, Slavonski Brod.

U bajci se pojavljuje motiv ptice gdje se upošljava karakterističan bajkovni motiv zlatne iscjeliteljske ptice u kombinaciji s motivom suosjećanja i u kojoj dijete predstavlja simbol života.

Slovačka bajka: Hroma lisica

Bajka Hroma lisica potječe iz Slovačke. Inačicu ove bajke pronalazimo među bajkama braće Grimm pod nazivom Zlatna ptica te i u Arapskim noćima.

Motiv jednog nasmijanog, a drugog rasplakanog oka pronalazimo u srednjoeuropskoj usmenoj tradiciji.

Ova bajka preobrazbom kraljevne u lisicu i obratno predstavlja tipični bajkoviti motiv, motiv vezan uz čaroliju u bajkama, ali lisica ovdje ne predstavlja prepreku, nego strpljivu pomoćnicu glavnog junaka. 

Hans Christian Andersen: Petero iz graškove mahune

Grašak je jedan od bajkovitih čarobnih predmeta. Za razliku od jednog graška u bajci Kraljevna na zrnu graška koji je razmaženoj kraljevni zadavao teškoće skriveno ispod čak dvadeset madraca i dvadeset perina, u ovoj bajci nailazimo na čak pet zrna graška, a tek jedno zrno je bilo dovoljno da pomogne u ozdravljenju jedne djevojčice.

Hans Christian Andersen autor je ove bajke. Male stabljike graška, crveno-bijelih cvjetova ili već razvijenih mahuna, koje je Andersen kao dječak zapažao u šetnji s djedom, izgleda da su godinama kasnije oživjele u njegovim bajkama.

Bajka iz dubrovačkog kraja: Baldo i vještica

Zlatno libro obuhvaća bajke, predaje i legende iz bogatog korpusa dubrovačke tradicijske usmene baštine. U nakladi Dubrovačkih muzeja, njihovi djelatnici pedagoginja Aleksandra Piteša i kustos Ivica Kipre sakupili su 14 bajki koje su uvrštene u ovu zbirku, a dostupne su u tiskanom izdanju i na nosaču zvuka.

Jedna od četrnaest bajki unutar zbirke je i bajka Baldo i vještica koja donosi pobjedu dobra nad zlim i u kojoj dolazi do ozdravljenja, a uči nas da zlo čeka onog tko ga i čini.

Oscar Wilde: Slavuj i ruža

Oscar Wilde autor je modernih i estetski posebno izbrušenih priča okupljenih u zbirkama Sretni kraljević i Kuća od mogranja. Po godinama je našoj Ivani nešto stariji prethodnik, ali i suvremenik: imao je devetnaest godina u vrijeme Ivanina rođenja. Neki teoretičari uočili su sličnosti u Ivaninim i Wildeovim tekstovima, posebice u poklanjanju posebne pažnje harmoniji i ustrojstvu bajke. Jedna od najpoznatijih Wildeovih bajki Slavuj i ruža sadržajno ne donosi ozdravljenje u doslovnom smislu te riječi, ali nas je ovdje privuklo ono metaforično ozdravljenje od neuzvraćene ljubavi... ali i prigodna poruka na samom kraju bajke :)