Evaluacija Rute spisateljica u Ogulinu

Ruta spisateljica (eng. Women  Writers Route) nova je kulturna ruta razvijena na inicijativu Foruma slavenskih kultura čiji je cilj promicanje lika i djela žena koje su značajno doprinijele književnom i kulturnom životu te borbi za ljudska prava na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Ruta je u srpnju i službeno prijavljena Institutu za kulturne rute Vijeća Europe. U svrhu revizije prijave sjedište Udruge u Ljubljani posjetila je gospođa Katalin Nagy iz Mađarske, inače profesorica na Sveučilištu Miskolc.

Gospođa Nagy, zajedno s gospođom Andrejom Rihter, predsjednicom udruge, ujedno i direktoricom Foruma slavenskih kultura, i gospođom Matejom Jančar,  voditeljicom projekata u Forumu slavenskih kultura iz Slovenije, jučer je kao dio programa posjeta u svrhu evaluacije posjetila i Ogulin. Grad Ogulin član je udruge Žene spisateljice osnovne u lipnju 2021. godine upravo s ciljem formiranja i certificiranja ove rute pri Institutu za kulturne rute Vijeća Europe, kao i Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke koji je i nacionalni koordinator za implementaciju Rute u Hrvatskoj. Uz sve to, Ogulin je i savršen primjer implementacije Rute u praksi, kao i načina na koji se svi javni i privatni dionici uključuju u promicanje književnog rada i života Ivane Brlić-Mažuranić, jedne o autorica koju predstavlja ova Ruta. Gošće je dočekala ravnateljica Ivanine kuće bajke, Tihana Turković, ujedno i predsjednica programskog vijeća, a potom i gradonačelnik Dalibor Domitrović, ujedno i počasni predsjednik udruge. Službenom prijemu u prostorijama Grada prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika, gospodin Daniel Vukelja, te direktorica ogulinskog TZ-a Sonja Drašković Dedić. Domaćini su gošćama predstavili postojeću gradsku infrastrukturu, ali i mnogobrojne projekte kojima se promiču kultura i turizam, ali i lik i djelo naše najpoznatije sugrađanke. U nastavku dana gošće su razgledale Ogulin i njegove znamenitosti u užem centru grada. Između ostalog, posjetile su i Spomen sobu Ivane Brlić-Mažuranić u ogulinskom Zavičajnom muzeju, gdje ih je dočekala i ugostila ravnateljica Ana Krznarić. Posjet Ogulinu završio je obilaskom Ivanine kuće bajke i detaljnim razmatranjem programskih djelatnosti te ustanove, ali i zajedničkog plana programskih događanja i u drugim ustanovama koje su članice Rute spisateljica.

Sve gošće, na čelu s gospođom Nagy, iskazale su iznimno zadovoljstvo našim gradom i trudom koji svi njegovi stanovnici ulažu u reprezentaciju i promidžbu stvaralaštva naše rođene Ogulinke Ivane Brlić-Mažuranić.