Najava: Bajkovita zima uz ognjište

Iako nas je posljednjih dana sunce zavaralo da je proljeće na vratima, meteorološke prognoze, ali i kalendar, upozoravaju nas da zima još nije na izmaku. Stoga je još uvijek pravo vrijeme za "Bajkovitu zimu uz ognjište"!

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i 2020. godine raspisalo je natječaje za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za koje se sredstva osiguravaju iz Državnog proračuna. U okviru Poziva za financiranje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske zaprimale su se i prijave za programe književnih manifestacija. Na poziv je pristiglo ukupno 217 prijava, a Ministarstvo će sufinancirati 146 programa u ukupnom iznosu od 3.863.700,00 kn.

Među ustanovama čiji su programi odobreni je i Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke! Prijavljeni program pod nazivom "Bajkovita zima uz ognjište" pozitivno je ocijenilo Kulturno vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost u sljedećem sastavu: Lahorka Plejić Poje, predsjednica, Iva Grgić Maroević, Ivica Matičević, Nikola Petković i Katica Matković Mikulčić.

Pripovijedanje, odnosno usmena pripovjedna književnost, najstariji je oblik književnosti koji živi i danas. Nekoć je ono bilo neizostavni element zajedničkih večeri uz toplo ognjište u krugu obitelji, ali i danas brojni umjetnici njeguju tu vještinu usmenog prenošenja priča. Mi u Ivaninoj kući bajke spojit ćemo tradiciju s novim vremenima i pokrenuti projekt koji objedinjuje usmenu pripovjednu književnost i suvremenu tehnologiju. Tako ćemo programom povezati naše poznate domaće pripovjedače i bajkovito digitalno ognjište Ivanine kuće bajke. Osim toga, iako pripovijedanje nužno podrazumijeva i slušatelje, u nemogućnosti dolaska publike zbog epidemioloških uvjeta organizirat će se prijenos putem digitalnih medija. Za provedbu ovog projekta Ministarstvo je odobrilo 15.000,00 kn.

 Veselimo se ovom programu i prilici da zajedno u mejsecu ožujku ispratimo zimu i na najbolji mogući način dočekamo Svjetski dan pripovijedanja!