Održana edukativna radionica o interpretaciji baštine

U Ogulinu, točnije u Hotelu Frankopan, od 31. ožujka do 2. travnja 2017. godine održana je prva edukativna radionica o interpretaciji baštine u organizaciji Centra za posjetitelje Ivanina kuća bajke, Hrvatske udruge za interpretaciju baštine i tvrtke Muze d.o.o. uz potporu Ministarstva kulture.

U Ogulinu se okupilo 48 profesionalaca čija je djelatnost povezana s interpretacijom baštine, željni novih znanja i vještina iz područja interpretacije baštine i interpretacijskog planiranja, muzeologije i kulturnog turizma, a neophodnih za razvoj struke. 

U teorijskom dijelu vrhunski predavači i stručnjaci iz područja interpretacije baštine, interpretacijskog planiranja i kulturnog turizma govorili su o definiranju interpretacije baštine, njenim glavnim načelima, ulozi i značaju u kulturnom, gospodarskom i sociološkom razvoju zajednice.

U praktičnom dijelu sudionici su se zorno osvjedočili kako je interpretacija zanosna i intrigantna igra bezbrojnim baštinskim značenjima.

Predavači na radionici bili su vrhunski stručnjaci iz područja interpretacije baštine i interpretacijskog planiranja, muzeologije i kulturnog turizma: predsjednik i suosnivač Hrvatske udruge za interpretaciju baštine, prof. dr. sc. Darko Babić, potpredsjednica i suosnivačica Hrvatske udruge za interpretaciju baštine i direktorica u Muze d.o.o. savjetovanje i upravljanje u kulturi i turizmu, Dragana Lucija Ratković Aydemir, potpredsjednica i suosnivačica Hrvatske udruge za interpretaciju baštine mr. sc. Vlasta Klarić, glavni direktor Interpret Europe, Thorsten Ludwig te interpretatorica baštine i vlasnica Secret Zagreb, Iva Silla.

Ogulin - zavičaj bajke svim je sudionicima predstavljen kao primjer dobre prakse u teorijskom i praktičnom dijelu, a organiziran im je obilazak grada, posjet Ivaninoj kući bajke i pripovijedanje u vinskom podrumu Hotela Frankopan.

Da je radionica bila puni pogodak, ne samo tematikom i predavačima već i odabirom mjesta održavanja, govori nam veliko zadovoljstvo sudionika na odlasku iz Ogulina koji su Hrvatskoj udruzi za interpretaciju baštine poručili da očekuju sljedeću radionicu „Interpretirajmo Hrvatsku“.