Što je Ivanina kuća bajke

Ivanina kuća bajke je multimedijalni i interdisciplinarni centar za posjetitelje.

Svojom stalnom izložbom postavljenom na principima znanja, kreativnosti i upotrebi novih tehnologija, web stranicom, virtualnim međunarodnim referencijalnim centrom za bajke i on-line knjižnicom, tematskim putem bajke kroz Ogulin i okolicu, izdavačkom djelatnošću te cjelogodišnjim kreativnim i edukativnim programima namijenjenim djeci i odraslima, slavi bajke i bajkovito stvaralaštvo kako djela I.B.Mažuranić, rođene Ogulinke, tako i svih bajki i bajkopisaca svijeta.

Centar se smjestio u novoadaptiranoj zgradi unutar renesansnog kaštela Frankopan u samoj jezgri bajkovitog grada Ogulina – zavičaja bajke, a čitav projekt dobio je financijsku potporu iz IPA IIIC programa Europske Unije.

Iz ulomka autobiografije Ivane Brlić-Mažuranić, rođene u Ogulinu 18. travnja 1874., jasno je da su se iz prvih silovitih doživljaja ogulinskog čarobnog krajolika javile i pokrenule kreativne inspiracije za nastanak 'Priča iz davnine', prvi put objavljenih 1916. godine.

'Priče iz davnina' autentično su stvaralačko i autorsko djelo Ivane Brlić-Mažuranić, ali se u njima istodobno zrcali odjek staroslavenske mitologije i usmene književnosti te čarolija Ogulinskog kraja. Ivana je svojom zbirkom bajki obilježila bajkovitu baštinu Hrvatske, uzdigla hrvatski jezik i usmenu baštinu svoga naroda, integrirajući ih u širom svijeta rasprostranjenu obitelj bajki.

Centar za posjetitelje sastoji se od: